Slováci doma prehrali s Bieloruskom 2:3, rozhodli samostatné nájazdy

25.04.2013 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo štvrtok v úvodnom zápase na turnaji Slovakia Cup 2013 v Bratislave s výberom Bieloruska 2:3 po samostatných nájazdoch.

Slováci sa ujali vedenia v 24. minúte gólom Haščáka, Bielorusi však v závere druhej tretiny dokonale otočili skóre, keď skórovali Černook a Ugarov. Domácim sa podarilo vyrovnať až necelé štyri minúty pred vypršaním riadneho hracieho času zásluhou obrancu Sersena. V samostatných nájazdoch rozhodol o výhre Bieloruska Jefimenko.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka tak majú v záverečnej príprave pred MS po siedmich odohratých stretnutiach bilanciu tri víťazstvá, jedna prehra po nájazdoch a tri prehry v riadnom hracom čase. Posledný zápas odohrajú v sobotu o 17.00, keď sa v generálke na šampionát stretnú s Nórskom.

Priebeh stretnutia

Domáci od úvodu vybehli na súpera a brankár Belinskij sa musel mať v strehu pri strelách z diaľky v podaní Mezeia či Slováka. Pri prvom náznaku šance sa Šatan skúšal preštrikovať až pred bieloruskú bránku, k zakončeniu sa nedostal. V 9. minúte predviedol rýchlu kombináciu prvý útok domácich, Sýkorovej prihrávke na úplne voľného Radivojeviča však chýbala presnosť. V polovici tretiny unikol po ľavej strane Kukumberg a len málo chýbalo, aby prekonal Belinského. Postupom času sa začali presadzovať i technicky zdatní Bielorusi, ktorí chvíľami spustili kolotoč v obrannom pásme domácich, slovenskí obrancovia ich ale umne vytláčali do rohov. V závere tretiny pri vylúčení Slováka predviedol prvý náročný zákrok Janus, ktorý zneškodnil šancu Stefanoviča, vzápätí Kulakov z uhla tiesnený netrafil odkrytú časť slovenskej bránky.

Druhá tretina sa začala mohutným náporom domáceho tímu. V 23. min sa dostal do samostatného úniku Hudáček, pri forhendovej kľučke však trafil betón Belinského.

Následne Miklík pohotovo vysunul do brejku Šťastného, ktorý ale tiež neodklial čaro výborného bieloruského gólmana. Podarilo sa to až o pár sekúnd neskôr, keď nádhernú kombináciu predviedol štvrtý slovenský útok, po Šťastného akcii Daňo parádnou zadovkou našiel pred bránkou voľného Haščáka, ktorý si prehodil puk ne bekhend a chladnokrvne poslal puk do siete - 1:0.

Výhoda Slovákov

Vzápätí mali Slováci výhodu 85-sekundovej presilovej hry o dvoch hráčov, v nej najviac volala po góle Miklíkova dorážka. V 29. min Hudáček našiel spoza bránky voľného Šatana, Belinskij jeho pokus vyrazil. Až potom sa prebrali ospalí bieloruskí hráči. V polovici stretnutia si do dobrej pozície z druhej vlny nakorčuľoval Gavrus a z medzikružia pálil tesne vedľa ľavej žrde Janusovej bránky. V 31. min Sloboda prihral neobsadenému Haščákovi, fantastický Belinskij ležiac na ľade vykopol puk. Na druhej strane sa dostal súper do prečíslenia 2 na 1, Ugarov volil strelu, ktorú Janus bez problémov vyrazil. V 35. min po faule na unikajúceho Maslenikova dostal Mezei dvojminútový trest a Bielorusi jeho vylúčenie potrestali, keď strela Černooka od modrej čiary prešla cez klbko hráčov až za Janusov chrbát. Slováci sa nestihli ani poriadne otriasť a inkasovali druhýkrát, keď Graborenkovu strelu tečoval Ugarov - 1:2.

Na začiatku tretieho dejstva Slováci opäť zatlačili súpera, stále však zlyhávali v koncovke. V 41. min po Mezeiovom uvoľnení Sýkora iba opečiatkoval žŕdku bieloruskej žŕdky. Následne Belinskij vyrazil strelu Záborského. Domáci tím v snahe o vyrovnanie stále viac a viac otváral obranu, čo bola voda na mlyn pre bieloruské brejky. Sľubnú šancu zahodil Demkov, potom sa dostal do úniku Meleško a jeho strela švihom len tesne minula hornú žrď slovenskej bránky. Vzápätí Janus bravúrne zneškodnil strelu Demkova z tesnej blízkosti. Slováci sa vytúženého vyrovnania dočkali v 57. min, keď v presilovke Sersenovu strelu jemne tečoval Švarný, gól však rozhodcovia pripísali obrancovi s číslom 8.

V predĺžení gól nepadol a tak prišli na rad samostatné nájazdy. V štvrtej sérii rozstrelu rozhodol o triumfe Bieloruska Jefimenko.

Slovakia Cup 2013:
Slovensko - Bielorusko 2:3 pp a sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 24. Haščák (Daňo, Šťastný), 57. Sersen (L. Hudáček) - 36. Černook (Kulakov, Kaznadej), 40. Ugarov (Koľcov, Goroško), rozhodujúci samostatný nájazd Jefimenko.
Rozhodcovia: Baluška, D. Konc - Tvrdoň, Kacej (všetci SR),
vylúčení: 3:5,
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:0,
8763 divákov.

Slovensko: Janus - Slovák, Mezei, Švarný, Sersen, Jurčina, Vydarený, Sloboda, Ďaloga - Radivojevič, Stümpel, Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Miklík, Bližňák, Záborský - Haščák, Šťastný, Daňo

Bielorusko: Belinskij - Černook, Kaznadej, Goroško, Filičkin, Šinkevič, Maslenikov, Solomonov, Graborenko - Kulakov, Kitarov, Koľcov - Ugarov, Gavrus, Meleško - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Kovyršin, Demkov, Andrjuščenko
 

Vyberte región